Bölcsőt szeretnénk adni a nem várt babáknak
2005. május 27., péntek, 11:07

Budavári Zitát, a Bölcső Alapítvány kuratóriumának elnökét kérdezték olvasóink a Vendégszobában. A Bölcső Alapítvány tízéves működése során több mint 600 anyának segített megszülni és elhelyezni nem várt gyermekét, a terhességüket titkolni kényszerülők számára pedig ma már két anyaotthont is biztosít. Zitát a gyermekükről lemondó anyák helyzetéről, az örökbefogadás feltételeiről, menetéről, az inkubátorokról, a dajkaterhességről kérdezték olvasóink.

Krízishelyzetben lévő terheseknek szalmaszálat nyújtani

Fotó: Fábián Évi
Budavári Zita a Vendégszobában

Mivel foglalkozik a Bölcső Alapítvány, az elárvult gyerekekkel vagy csak simán a gyerekekkel? (kiccsaj01)
Az alapítványom nevében benne van, a nem várt újszülöttnek szeretnénk bölcsőt nyújtani. Ebből következik, hogy azoknak a krízishelyzetben lévő terheseknek akarunk szalmaszálat, kapaszkodót nyújtani, akik terhességük tudomásul vétele után kétségbeesnek, és úgy érzik, hogy születendő gyermeküket nem tudják vállalni. Nem az örökbeadás a cél, hanem az, hogy a kisbaba - akármilyen későn jelentkezik édesanyja - biztonságosan, lehetőleg kórházi körülmények között, egészesen, élve megszülessen. A születés után bőven van idő átgondolni az újszülött további sorsát. A 10 év alatt több mint 600-an kérték a segítségünket, 404-en a Bölcső segítségével szültek, és szerencsére a hozzánk forduló hölgyek 20 százalékának sikerült a vér szerinti családba hazavinnie az újszülöttet.

Elmondaná, mi indította el ezen a pályán? (cool)
A www.bolcso.hu című honlapunkon található 45-50 újságcikk, ami közül jó páran megírták azt a személyes indíttatást, ami a saját örökbefogadási tortúrám után egy közvetlen élmény volt.. 1994 februárjában, hétfőtől péntekig minden nap, az írott és elektronikus média bemondott egy-egy csecsemőgyilkosságot. Ez volt számomra az utolsó csepp a pohárban, amikor azt mondtam, hogy ha a magyar állam semmit nem tud ez ellen tenni, akkor én, a civil, megpróbálok legalább egy-egy kis életet megmenteni, és ha csak egyet sikerül, akkor már tettem valamit. Ugyanez a véleményem az inkubátorokról is, ha csak egyetlen gyermeknek menti meg az életét az inkubátor, akkor már megérte. Több mint 400 szülésből minimum 6 olyan eset volt, ahol az anya már követett el korábban csecsemőgyilkosságot vagy azt megkísérelte. Úgy érzem, hogy az eredeti szándékomat már megvalósítottam, de természetesen ezzel megállni nem lehet, mert egyetlenegy krízishelyzetben lévő terhesnek sem tudnám azt mondani, hogy elfáradtam, és már nincs erőm vagy kedvem az ő problémájával foglalkozni. Ebben a pillanatban erre nem is látok esélyt hosszú-hosszú ideig, ezért hoztam létre az elmúlt hónapokban a szekszárdi anyaotthon után a fővárosban is egy átmeneti anyaotthont azoknak a terheseknek, akiket gömbölyödő pocakjukkal otthonról elküldenek hozzátartozóik.

Az örökbefogadás feltételei, menete, ideje

Fotó: Fábián Évi
Budavári Zita a Vendégszobában

Milyen feltételei vannak, hogy valaki az önök alapítványán keresztül fogadjon örökbe babát? (moho_jojo)
A jogszabály által aláírt, úgynevezett alkalmassági határozat megléte. Miután ennek szövegezése meglehetősen egyforma, kiegészítésül mi kérünk 1-1 részletes önéletrajzot az örökbe fogadni szándékozóktól és valamikor egy személyes találkozást, hogy legyen képünk arról, hogy az iratok mögött milyen emberekkel találkozhat majdan egy lemondó szülő. Nagyon fontos, hogy egy gyámügyi nyilatkozat alkalmával mindkét fél kölcsönösen megnyugodjon egymást látva.

Mi kell az "alkalmassághoz"? (szeren)
Pszichológiai szakvélemény, környezettanulmány, jövedelemigazolások, háziorvostól igazolás az örökbe fogadni szándékozók egészségi állapotáról és a 21 órás felkészítő tanfolyam elvégzése.

Mi az a korhatár, amitől kérvényezhet önöknél újszülött-örökbefogadást egy pár? Miért van egyáltalán korhatár? (zsandark_45)
A jogszabályokat nem a Bölcső Alapítvány hozza, csak maximálisan igyekszünk igazodni a kormányrendeletekhez. 2003. január óta maximálták a korkülönbséget örökbefogadó és örökbefogadott között: ez 45 év. Jómagam ezt kissé magasnak találom, de természetesen tiszteletben tartva a lehetőségeket és az alkalmassági határozat 2+1 év érvényességi idejét, 42 évnél idősebb örökbe fogadni szándékozók jelentkezését ritkán tudja az alapítvány figyelembe venni.

Ezer oka lehet, hogy egy nőnek nincs gyermeke. Miért nem kaphatnak esélyt a 45 évesnél öregebbek? Ráadásul önöknél még kevesebb (42). Ezt nem tartom fairnek. Önök miért tartják annak? (zsoltudvar_52)
45 év felett is lehet örökbe fogadni - egészen 63 éves korig - nagyobbacska gyermeket. A jogszabály a civil szervezet segítségével csak az úgynevezett nyílt örökbefogadást engedélyezi. A nyílt örökbefogadás nemcsak azt jelenti, hogy az örökbefogadó ismeri a szülőket, a lemondás okait, esetleg az örökletes betegségeket, hanem azt is, hogy a lemondó anya látja, tudja, hogy a gyermekét kik fogadják örökbe. Egy huszonéves lánnyal nagyon nehéz elfogadtatni az ő szüleinél is idősebb örökbe fogadni szándékozót. Nem nagyszülői korba lépve kell újszülött örökbefogadására gondolni. Tudom, hogy fájdalmas, de nekünk csak és kizárólag a gyerek szempontjait szabad néznünk, akinek természetesen nagyszülőkre, nagynénikre, nagybácsikra is szüksége van, de talán fiatalabb korú szülők könnyebben tudják majd kezelni a kamaszkort.

Gyakran előfordul, hogy egy kismama végül nem tartja szimpatikusnak az örökbefogadókat, és ezért mégsem egyezik bele az örökbefogadásba? Vagy a kismamának nincs választási lehetősége? (cool)
Az alapítványunk 10 éves időtartama alatt ilyen eset nem fordult elő. Természetesen ez - úgy gondolom -, annak köszönhető elsősorban, hogy maximális mértékben igyekszünk összehangolni, illeszteni a lemondót és örökbe fogadó házaspárt. Eddig abban a közel 300 esetben, ahol a lemondó szülőpár konkrét házaspár javára mondott le, tapasztalataim szerint mindkét fél maximálisan megnyugodott a személyes találkozás után.

A két legfőbb ok: a szégyen és a szegénység

Fotó: Fábián Évi

Mi a legfőbb oka annak, ha egy nő lemond az újszülött gyerekéről? A legjellemzőbb is érdekel, de a legextrémebb is. (cool)
10 év után sem tudom eldönteni, ha az okokat sorba kellene állítani, mi volna az első és mi volna a második: a szégyen vagy a szegénység. Bár a törvény kimondja, hogy anyagi okok miatt nem lehet lemondani egy gyermekről, szomorúan tapasztalom, hogy amikor a meglévő gyerekek táplálása, felnevelése súlyos anyagi gondokat okoz, akkor bizony szegénység miatt mondanak le a nem tervezett babáról. Hiába léptünk a XXI. századba, a szégyen szintén nagy úr, és teljesen mindegy, hogy milyen rendű-rangú szülő lánya mond le, az ő családjában a szégyen ugyanolyan fokú, mint a legkisebb falu családjából érkezőnek, ahol a család már 5-6 hónaposan elküldi otthonról, hogy ne derüljön ki, hogy a lányuk házasságkötés előtt terhes maradt. Újabban egyre több esetben találkozom olyan esetekkel, ahol a házasságban élő feleség azért kényszerül lemondásra, mert házasságon kívüli kapcsolatból maradt terhes, és meglévő gyermekeit nem akarja elveszíteni. Hasonló a helyzet az özvegyi státusban is. A legszomorúbb az, amikor a biológiai szülők előrehaladott koruk és betegségük miatt kényszerülnek a becsúszott babáról való lemondásra. Az elmúlt 10 év alatt több mint 600 tragédiával találkoztam, nehéz bármelyikről beszélni vagy a legextrémebbet kiemelni, mert minden egyes eset egy évekre-évtizedekre szóló tragédiát hordoz magában.

Ha jelentkezik önnél egy kismama, hogy tudja őt segíteni? Mi a helyzet, ha el kell jönnie otthonról? (somi_panni)
Az első kérdésem mindig az, hogy hol tart a terhesség. Hány éves, hányadik szülés, ki tud róla, és ezek ismeretében lehet tovább gondolkodni, hogy kit hogyan, miként lehet segíteni. Van, aki az utolsó pillanatban hív, van, aki az abortusz lehetőségén túl, van, aki csak akkor, amikor már látszik is a növekvő kis pocakja, mindig más és más a kérés, és személyre szabottan, esetenként kell dönteni abban, hogy a legmegnyugtatóbb megoldást megtaláljuk a szülésig. Otthonról a legkülönbözőbb kitalációkkal jönnek el a mi krízisotthonunkba, leggyakrabban a "máshol vállalt munka", vagy "külföldre ment bébiszitterkedni" változat, vagy "tanulmányok folytatása másutt" - ki mit talál ki a környezet számára. Természetesen ezekben az esetekben az otthon maradt család "cinkostárs".

Szokták-e támogatni anyagilag az örökbefogadók a lemondó anyát? (soma_vibration)
Nincs róla tudomásom. A lemondó szülő nem kérhet, örökbe fogadó szülő nem nyújthat anyagi ellenszolgáltatást, ez törvénybe ütköző lenne. Az alapítványom krízisterhes otthonában sem kell napidíjat fizetni az anyaotthont igénybe vevőknek. A költségeket az alapítvány finanszírozza pályázati pénzekből, 1 százalékos adófelajánlásokból és kisebb-nagyobb támogatásokból. Annyiféle jogosítvány meg vizsga kell mindenhez, amit csinálunk, szülővé válni pedig mindenféle "papír" nélkül lehet. Sok gyerek így nehéz helyzetbe kerül.

Ön hogyan tudja eldönteni, hogy a jelentkezők közül kinél lesz igazán jó helye a babának? (eliska_kukova)
Az örökbe fogadni szándékozókat legelőször vizsgálja a lakhely szerint illetékes kerületi gyermekvédelmi szakszolgálat, utánuk a gyámhivatal, ebből következően hozzánk már csak azok a házaspárok kerülnek, amelyeket az első kettő alkalmasnak tartott. Miután jómagam is kétszeres örökbefogadó vagyok férjemmel együtt, és több tíz év alatt én is végigjártam ennek keserves útját, érintettségem folytán a személyes találkozás alkalmával már félszavakból értem őket, értjük egymást. Természetesen én is tévedhetek, hisz emberek vagyunk mindannyian, de igyekszem erőmből, időmből nem keveset arra áldozni, hogy minél tisztességesebben fel tudjam mérni egy házaspár hozzáállását az örökbefogadáshoz. 2003 óta az örökbe fogadni szándékozóknak kötelező egy 21 órás, úgynevezett felkészítő tanfolyamot elvégezni. Úgy gondolom, hogy ez is nagyon sokat segít abban, hogy házaspárok esetleg a tanfolyam alatt, vagy végén eldöntsék azt, hogy valóban alkalmasak-e az örökbefogadásra.

Az önök szervezeténél jelentkező örökbefogadásra alkalmas szülőknek mennyit kell várakozniuk, míg gyermekhez jutnak? Hosszabb vagy rövidebb az idő, mint ha szakszolgálatnál jelentkezne? (Bp2005)
Várakozási időt meghatározni nem tudok, mert ez teljesen változó, miután nem sorszám szerint haladunk, hanem próbáljuk anyához, gyermekéhez illeszteni az örökbe fogadni szándékozó házaspárt. Úgy gondolom, hogy a szakszolgálatnál való várakozási időhöz képest talán mi kicsit gyorsabbak vagyunk.

Csakis a gyermek érdekeit szabad figyelembe vennünk

Fotó: Fábián Évi

Ön segítene-e meleg párnak, hogyha gyermeket szeretnének örökbe fogadni? (eliska_kukova)
Mint korábban említettem, a lehetőség szerint csak és kizárólag a gyermek szempontjait szabad figyelembe vennünk. Csak őt szabad sajnálnunk, csak az ő érdekei szabad figyelembe venni, ami - úgy gondolom -, nem egy meleg pár óhajának a teljesítése. Nem szeretnék ebbe a helyzetbe kerülni, de ha úgy adódna, elutasítanám a kérést. Több mint 15 évvel ezelőtt Magyarország is aláírta az ENSZ-egyezményt a gyermekek jogairól, ami kimondja a gyermek mindenek felett álló érdekét. Maximálisan igyekszem ezt betartani.

Mi a véleménye a dajkaterhességről? (cook_captain)
Nehéz kérdés. Emlékezetem szerint 2000. január 1-től a parlament leszavazta ennek a lehetőségét, tudomásom szerint azzal a kiegészítéssel, hogy kevés házaspárt érint. Nem tartom szerencsésnek a döntést, mert valóban vannak esetek, amikor ez az egyetlen megoldás, hogy vér szerinti saját gyerekük legyen az érintetteknek, és van is a családban lánytestvér vagy unokatestvér, aki vállalná ezt a megoldást. Úgy tudom, hogy ez ma Magyarországon nem engedélyezett, bár értesüléseim szerint újra tervezik ennek megoldását.

Ön szerint a kihelyezett inkubátorok beváltották a hozzájuk fűzött reményt? (eliska_kukova)
Nem tudom, mi volt a hozzá fűzött remény, de egy bizonyos: minden utcasarokra, minden településre nem lehet inkubátort kihelyezni. Természetesen elismerem, hogy nagy szükség van az inkubátorokra, mert rendkívül ritkán ugyan, de a gyermeknek ez az egyetlen lehetősége arra, hogy újszülött korban anonim módon új családba kerüljön. Abban már nem vagyok biztos, hogy egy kétségbeesett szülő tudja-e azokat a jogi lehetőségeket, amivel kikerülhető volna az inkubátoros megoldás. Félek tőle, hogy jó pár babát kétségbeesésükben feleslegesen tettek inkubátorba, és szerencsétlen szülő nem is gondol arra, hogy milyen nehéz lesz a gyermeknek 10-15-20 év múlva tudomásul venni, hogy nemcsak lemondtak róla, de kideríthetetlen szülei holléte, sőt, az ő pontos születési dátuma is.

Mi a véleménye a Czeizel-féle gyerekkereskedelmi gyanúról? Nem rendült meg a bizalom az önökéhez hasonló alapítványokban az ügy után? Bár én nem is tudom, hogy lezárult-e az ügy... (has_coke)
Mélységében nem ismerem az ügyet, tudomásom szerint 2003-ban vagy 2004-ben lezárult. Természetesen a közel 7 évig tartó ügymenet egyáltalán nem tett jót az egész magyarországi gyermekvédelemnek, és az alapítványunknak nem volt könnyű tisztának maradnia. Én bízom benne, hogy a 10 éve tartó korrekt munkánk önmagáért beszél.

Meddőségi központokban az örökbefogadásról nehezen vagy egyáltalán nem akarnak beszélni az orvosok. Az alapítvány és az intézetek között nem lehetne egy jól működő kapcsolatot kialakítani, esetleg gyermekvédelmiseket is bevonni a munkába? (szeren)
A meddőségi centrumokban - úgy gondolom, hogy - a lombikprogram elvégzése az elsődleges cél. Én már annak is örülnék, ha a 45 év felettieket nem biztatnák. Ritkán ugyan, de találkozom olyan házaspárokkal, amelyeknek az orvos korrektül már csak az örökbefogadást javasolja vagy ajánlja, és esetenként az elérhetőségünket meg is adja. Nem könnyű az együttműködés, hisz más-más a rendeltetése egy meddőségi centrumnak és az én alapítványom céljának. Még kevésbe tudom elképzelni a gyermekvédelmisekkel való együttműködést. Nekünk is nehéz gyermekvédelmi központtal együttműködni, hát még egy meddőségi centrumnak?!

Köszönet a kérdésekért, a későbbiekben www.bolcso.hu című honlapunkon, illetve az azon található elérhetőségeken bármikor szívesen állok rendelkezésükre. [origo]