Újabb segítség a válsághelyzetbe került várandós anyáknak
2005. május 25., szerda, 15:04

A közelmúltban adták át azt az budapesti anyaotthont, amelyet a Bölcső Alapítvány hozott létre. Az intézmény lehetőséget nyújt a válsághelyzetbe került terhes anyáknak, hogy biztonságban világra hozzák gyermeküket. Budavári Zita, az alapítvány kuratóriumának elnöke lesz csütörtökön a vendégünk.

Forrás: [origo]

Kérdezd Budavári Zitát!


Május 26-án (csütörtök) 14 órától a Bölcső Alapítvány kuratóriumának elnökét kérdezheted a Vendégszobában.

Az idén tizedik jubileumát ünneplő Bölcső Alapítvány az elmúlt években több mint 400 kisbaba esetében segített abban, hogy a babák és a kismamák valamilyen oknál fogva kilátástalannak tűnő sorsa ne forduljon tragédiába. A szekszárdi székhelyű alapítványt Budavári Zita hozta létre azzal a céllal, hogy segítse a válsághelyzetbe került terhes nőket a várandósság nehéz hónapjaiban, később pedig gyermekük sorsának rendezésében. Az alapítót az a tény indította meg, hogy 1994 februárjában egyetlen hét alatt öt csecsemőholttestet találtak az ország különböző pontjain. Úgy gondolta, hogy ha ezek az anyák idejében segítséget kaptak volna, akkor nem titokban szülték volna meg gyermeküket, és elkerülhetőek lettek volna a tragédiák.

Az elmúlt 10 évben több mint 500 nehéz helyzetbe került anya kérte segítségüket, akik között hajadonok és házasságban vagy élettársi kapcsolatban élők egyaránt voltak. Az alapítvány éjjel-nappal élő telefonvonalon érhető el, emellett Szekszárdon 1997 óta működik átmeneti otthonuk, ahol hat kismamának tudnak helyet biztosítani a szülésig. Amellett, hogy szállást és ellátást kapnak, a kismamákkal pszichológus foglalkozik a szülés előtt és szükség esetén utána is. Az alapítvány abban is segít, hogy a szülést követően az anyák végiggondolhassák gyermekük sorsát. Többségük nem tudja megtartani születendő gyermekét családi, anyagi vagy más természetű, megoldhatatlan problémák miatt. Az elmúlt 10 évben az anyák kb. egynegyede a szülés után hazavitte gyermekét, de a babák többsége a családjogi jogszabályok szerint új családba került.

A szekszárdi alapítvány 2004. március és április hónapokban volt az T-Com Adományvonal kedvezményezettje, az összegyűlt több mint 3 millió forint hozzájárult ahhoz, hogy az alapítvány budapesti anyaotthona megnyíljon, és az ország távolabbi pontjairól is elérhetővé váljon az eddig csak Szekszárdon működő átmeneti otthon.
Az új "menedék" hat anya és igény esetén egy-két gyermek egyidejű elhelyezésére nyújt lehetőséget. Tömegközlekedéssel jól megközelíthető helyen található, így a kismamák szempontjából fontos intézmények (klinikák) szükség esetén gyorsan elérhetők.

[origo]