Újabb segítség a válsághelyzetbe került várandós anyáknak
2005. május 25., szerda, 15:04

A közelmúltban adták át azt az budapesti anyaotthont, amelyet a Bölcsõ Alapítvány hozott létre. Az intézmény lehetõséget nyújt a válsághelyzetbe került terhes anyáknak, hogy biztonságban világra hozzák gyermeküket. Budavári Zita, az alapítvány kuratóriumának elnöke lesz csütörtökön a vendégünk.

Forrás: [origo]

Kérdezd Budavári Zitát!


Május 26-án (csütörtök) 14 órától a Bölcsõ Alapítvány kuratóriumának elnökét kérdezheted a Vendégszobában.

Az idén tizedik jubileumát ünneplõ Bölcsõ Alapítvány az elmúlt években több mint 400 kisbaba esetében segített abban, hogy a babák és a kismamák valamilyen oknál fogva kilátástalannak tûnõ sorsa ne forduljon tragédiába. A szekszárdi székhelyû alapítványt Budavári Zita hozta létre azzal a céllal, hogy segítse a válsághelyzetbe került terhes nõket a várandósság nehéz hónapjaiban, késõbb pedig gyermekük sorsának rendezésében. Az alapítót az a tény indította meg, hogy 1994 februárjában egyetlen hét alatt öt csecsemõholttestet találtak az ország különbözõ pontjain. Úgy gondolta, hogy ha ezek az anyák idejében segítséget kaptak volna, akkor nem titokban szülték volna meg gyermeküket, és elkerülhetõek lettek volna a tragédiák.

Az elmúlt 10 évben több mint 500 nehéz helyzetbe került anya kérte segítségüket, akik között hajadonok és házasságban vagy élettársi kapcsolatban élõk egyaránt voltak. Az alapítvány éjjel-nappal élõ telefonvonalon érhetõ el, emellett Szekszárdon 1997 óta mûködik átmeneti otthonuk, ahol hat kismamának tudnak helyet biztosítani a szülésig. Amellett, hogy szállást és ellátást kapnak, a kismamákkal pszichológus foglalkozik a szülés elõtt és szükség esetén utána is. Az alapítvány abban is segít, hogy a szülést követõen az anyák végiggondolhassák gyermekük sorsát. Többségük nem tudja megtartani születendõ gyermekét családi, anyagi vagy más természetû, megoldhatatlan problémák miatt. Az elmúlt 10 évben az anyák kb. egynegyede a szülés után hazavitte gyermekét, de a babák többsége a családjogi jogszabályok szerint új családba került.

A szekszárdi alapítvány 2004. március és április hónapokban volt az T-Com Adományvonal kedvezményezettje, az összegyûlt több mint 3 millió forint hozzájárult ahhoz, hogy az alapítvány budapesti anyaotthona megnyíljon, és az ország távolabbi pontjairól is elérhetõvé váljon az eddig csak Szekszárdon mûködõ átmeneti otthon.
Az új "menedék" hat anya és igény esetén egy-két gyermek egyidejû elhelyezésére nyújt lehetõséget. Tömegközlekedéssel jól megközelíthetõ helyen található, így a kismamák szempontjából fontos intézmények (klinikák) szükség esetén gyorsan elérhetõk.

[origo]