Mindig hívhat minket!

INFORMÁCIÓK AZ ÖRÖKBEFOGADÁSRÓL AZ ÖRÖKBE FOGADNI SZÁNDÉKOZÓKNAK

Az örökbefogadás menete és feltételei 2019.

Az Örökbefogadásra jelentkező házaspárok alkalmasságát  a lakhely szerint illetékes Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat – a továbbiakban: TEGYESZ –  jogosult megállapítani. Ennek menetéről, feltételeiről, az örökbefogadás lehetőségeiről kizárólag a TEGYESZ adhat tájékoztatást az érdeklődőknek.

(Fővárosi lakosok esetén Budapest, VIII. Alföldi u. 9-13, a Pest megyeiek számára  XIV. Budapest, Fogarasi út 22, a többi 18 megyében általában a megyeszékhelyen található TEGYESZ az illetékes az alkalmasságot megállapítani.)

Szintén kizárólag a lakcím szerinti illetékes TEGYESZ  jogosult a titkos örökbe adásban közreműködni, de náluk is lehetőség van nyílt örökbe fogadásra.

A jogszabályok civil szervezet közreműködésével csak a nyílt örökbe adásban való részvételt engedélyezik. Örökbe fogadni 0 és 18 év közti gyermekeket lehet. A Bölcső Alapítvány gyakorlatából, alapító okiratából adódóan csak újszülött gyermekek örökbe fogadása lehetséges.

Az esetek zömében nemcsak az örökbe fogadni szándékozóknak vannak elvárásaik, hanem a lemondani szándékozó szülőknek is lehetnek kéréseik. Ahogy az örökbe fogadó házaspárok óhajait figyelembe vesszük, hasonlóképpen  – érthető módon – a lemondó szülők kéréseit is tiszteletben tartjuk.

Természetesen tudjuk, hogy a jogszabály 45 évben maximálta Magyarországon a korkülönbséget örökbe fogadó és az örökbe fogadandó gyermek között, de miután sokéves kérelem ellenére sem tudtuk elérni azt a lehetőséget, hogy a civil szervezetek is közreműködhessenek titkos örökbe adásban, így a 40 feletti házaspárok jelentkezését már nem tudjuk fogadni.

Az alkalmassági határozatok 3 + 1 évig érvényesek. A jelentkezők nagy száma miatt nem valószínű, hogy 40 körüliek  45 éves koruk előtt révbe is érnének az alapítványunknál.

Az illetékes TEGYESZ minden örökbe fogadásra alkalmasnak nyilvánított házaspárt köteles nyilvántartásba venni, ezért az alkalmassági határozattal együtt elindul náluk is az örökbe fogadni szándékozók várakozása. A civil szervezeteknél történő jelentkezés ezt a lehetőséget bővíti.

Amennyiben a Bölcső Alapítvány segítségét is szeretné bárki kérni, ez csak akkor lehetséges, ha már jogerős alkalmassági határozattal rendelkeznek. Jelentkezni csak postai úton lehetséges, legfeljebb  ELSŐBBSÉG  jelzéssel ellátott levélben.

A jogerős határozat fénymásolata mellé kérjük még az alábbiakat:

 

  • 1-1 önéletrajz, 1-2 fotóval kiegészítve,
  • 1-1 tanúsítvány a tanfolyamról,
  • pszichológiai szakvélemény,
  • környezettanulmány (csak fénymásolatban).

 

Kérésre a gyámhivatal kiadja a TEGYESZ által végzett pszichológiai szakvéleményt és a környezettanulmányt.

Az örökbe fogadni szándékozó és a civil szervezet közötti – a jogszabályok által előírt – megállapodást csak akkor tudunk küldeni, ha elektronikus elérhetőségeket is kapunk, nem áll módunkban postai úton levelezni. Továbbá hasznos 1-1 telefonszámot is megadni részünkre.

Amennyiben további kérdés felmerülne, kérjük azt e-mailben megírni az alábbi címre:

bolcso1@gmail.com