Mindig hívhat minket!

INFORMÁCIÓK AZ ÖRÖKBEFOGADÁSRÓL AZ ÖRÖKBE FOGADNI SZÁNDÉKOZÓKNAK

Az örökbefogadás menete és feltételei 2024.

A civil szervezetek – köztük a Bölcső Alapítvány – első sorban az úszülöttek nyílt örökbefogadásában tud segíteni.

Az Örökbefogadásra jelentkező házaspárok alkalmasságát  a lakhely szerint illetékes Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat – a továbbiakban: TEGYESZ –  jogosult megállapítani. Ennek menetéről, feltételeiről, az örökbefogadás lehetőségeiről kizárólag a TEGYESZ adhat tájékoztatást az érdeklődőknek.

(Fővárosi lakosok esetén Budapest, VIII. Alföldi u. 9-13, a Pest megyeiek számára  XIV. Budapest, Fogarasi út 22, a többi 18 megyében általában a megyeszékhelyen található TEGYESZ az illetékes az alkalmasságot megállapítani.)

Szintén kizárólag a lakcím szerinti illetékes TEGYESZ  jogosult a titkos örökbe adásban közreműködni, de náluk is lehetőség van nyílt örökbe fogadásra.

A jogszabályok civil szervezet közreműködésével csak a nyílt örökbe adásban való részvételt engedélyezik. Örökbe fogadni 0 és 18 év közti gyermekeket lehet. A Bölcső Alapítvány gyakorlatából, alapító okiratából adódóan csak újszülött gyermekek örökbe fogadása lehetséges.

Az esetek zömében nemcsak az örökbe fogadni szándékozóknak vannak elvárásaik, hanem a lemondani szándékozó szülőknek is lehetnek kéréseik. Ahogy az örökbe fogadó házaspárok óhajait figyelembe vesszük, hasonlóképpen  – érthető módon – a lemondó szülők kéréseit is tiszteletben tartjuk.

Hány éves korig lehet Örökbefogadni?

Természetesen tudjuk, hogy a jogszabály 45 évben maximálta Magyarországon a korkülönbséget – 2020-tól bizonyos esetekben 50 is lehetséges nem újszülöttek esetében –  örökbe fogadó és az örökbe fogadandó gyermek között, de miután sokéves kérelem ellenére sem tudtuk elérni azt a lehetőséget, hogy a civil szervezetek is közreműködhessenek titkos örökbe adásban, így a 40 feletti házaspárok jelentkezését már nem tudjuk fogadni, kivéve, ha a fiatalabb fél még 40 alatti.

Az alkalmassági határozatok 3 + 1 évig érvényesek. A jelentkezők száma miatt nem valószínű, hogy 40 körüliek 45 éves koruk előtt révbe is érnének az alapítványunknál.

Az illetékes TEGYESZ minden örökbe fogadásra alkalmasnak nyilvánított házaspárt köteles nyilvántartásba venni, ezért az alkalmassági határozattal együtt elindul náluk is az örökbe fogadni szándékozók várakozása. A civil szervezeteknél történő jelentkezés ezt a lehetőséget bővíti.

Az örökbefogadásokra vonatkozóan két fontos változás történt 2014-ben.  Ezért a Bölcső Alapítvány által eddig is nagy tapintattal és óvatossággal kezelt helyzetekben még nagyobb erőfeszítéseket fogunk tenni, hogy a résztvevők felkészülten és megfelelő ismeretek birtokában vegyenek részt az eljárásban a megváltozott feltételek között.

Amennyiben a Bölcső Alapítvány segítségét is szeretné kérni, ez csak akkor lehetséges, ha már jogerős alkalmassági határozattal rendelkeznek. Jelentkezni csak postai úton lehetséges, legfeljebb  ELSŐBBSÉG  jelzéssel ellátott levélben.

A jogerős határozat fénymásolata mellé kérjük még az alábbiakat:

  • 1-1 önéletrajz, 1-2 fotóval kiegészítve,
  • 1-1 tanúsítvány a tanfolyamról (habár a tanfolyam 2021 óta nem kötelező, a Bölcső Alapítvány elvárja a jelentkezőktől)
  • pszichológiai szakvélemény,
  • környezettanulmány (csak fénymásolatban).

 

Kérésre a gyámhivatal kiadja a TEGYESZ által végzett pszichológiai szakvéleményt és a környezettanulmányt.

Az örökbe fogadni szándékozó és a civil szervezet közötti – a jogszabályok által előírt – megállapodást csak akkor tudunk küldeni, ha elektronikus elérhetőségeket is kapunk, nem áll módunkban postai úton levelezni. Továbbá hasznos 1-1 telefonszámot is megadni részünkre.

Az örökbefogadásra jelentkezők által megküldött dokumentumok esetében, amennyiben a postázást követő 1 éven belül nem vesszük fel a kapcsolatot a jelentkezőkkel, abban az esetben a megküldött dokumentumok törlésre
kerülnek.
Amennyiben további kérdés felmerülne, kérjük azt e-mailben vagy üzenetben megírni!

Kapcsolat és Elérhetőségek